Tekninen hieronta

Tekninen hieroja on koulutettu tunnistamaan ihmiskehon tuki-ja liikuntaelinten ongelmia ja erottamaan niitä muista, jopa vakavistakin sairauksista. Teknisen hierojan neurologian, anatomian, hieronta tekniikoiden sekä kliinisen testaamisen tuntemus on todella laaja verrattuna koulutettuun hierojaan.

Tekninen hieronta on aina ongelmakeskeistä hoitoa. Testeillä paikallistetaan vaivojen aihettajat ja hoito kohdistetaan tarkasti ongelmakohtiin. Ongelmien poistamisen lisäksi teknisellä hieronnalla pyritään lisäämään liikkuvuutta nivelissä ja nivelkapseleissa, lisäämään lihasten aineenvaihduntaa ja elastisuutta eri tekniikoiden avulla.

Hoitotyössä pyritään valitsemaan asiakkaan kannalta sopivimmat ja tehokkaimmat hoitomuodot ongelman aiheuttajan poistamiseksi. Hoitotekniikoissa käytetään perinteisen terävän ja lihaksen pitkittäissuuntaisen otteen sijaan leveitä ja poikittain venyttäviä otteita, joilla hoito voidaan tehdä tehokkaasti ja turvallisesti.

Teknisen hierojan tärkein osaamisalue on hermopinteiden paikallistaminen sekä tieto ja taito mitkä pinteet on mahdollista hoitaa kuntoon erikoishieronnalla. Esimerkiksi sormien puutumisen syynä ei ole läheskään aina rannekanavan ahtauma, joka vaatii usein leikkaushoitoa.

Jos löytyy merkkejä jostain vakavammasta oireesta tai sairaudesta tai häiriön aiheuttaja jää epäselväksi, ei hierontahoitoa anneta vaan ohjataan asiakas aina jatkotutkimuksiin. On erittäin tärkeää tietää milloin hierontahoitoja saa ja kannattaa antaa. Jos asiakkaalla on esimerkiksi pahanlaatuisia kasvaimia, laskimotukos, prolapsi, tms., ovat hierontahoidot kiellettyjä. Jos hoitaja ei tunnista hieronnan vakavia kontraindikaatioita, on todella vaarallista yrittää hoitaa häiriöitä ”hyvällä tuurilla”.